مبانی نظری و پیشینه پژوهش پنج عامل بزرگ شخصیت

مبانی نظری و پیشینه پژوهش پنج عامل بزرگ شخصیت مبانی نظری و پیشینه پژوهش پنج عامل بزرگ شخصیت

دسته : -مبانی و پیشینه نظری

فرمت فایل : word

حجم فایل : 66 KB

تعداد صفحات : 30

بازدیدها : 612

برچسبها : پنج عامل بزرگ شخصیت پیشینه پایان نامه

مبلغ : 12000 تومان

خرید این فایل

دانلود فصل دوم پایان نامه پنج عامل بزرگ شخصیت (مبانی نظری و پیشینه پژوهش)

مبانی نظری پنج عامل بزرگ شخصیت

در 30 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت docx

توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)

همراه با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه

توضیحات نظری کامل در مورد متغیر

پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه

رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب

منبع : انگلیسی وفارسی دارد (به شیوه APA)

نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت docx

قسمتهایی از متن مبانی نظری و پیشینه

ریشه های تاریخی الگوی پنج عاملی در صفات شخصیت

نقطه ابتدایی برای طبقه بندی صفات، کلمات زبان عامیانه در توصیف شخصیت است. در آغاز کیلچز، بامگارتن، آلپورت و ادوبرت روان شناسان مختلفی بودند که از زبان عامیانه به عنوان منبعی برای تنظیم یک طبقهبندی علمی از صفات شخصیت استفاده کردند. آلپورت و ادوبرت یک مطالعه لغوی مربوط به شخصیت را در فرهنگ بین المللی وبسترانجام دادند. آن ها کلیه لغاتی را جمع آوری کردند که می توانست برایتمیز و تشخیص رفتار یک فرد از دیگران به کار رود . نتیجه این کار 17953 واژه بود که حدود 5/4 درصد کل کلمات فرهنگ فوق الذکر را شامل میشد. آلپورت و ادوبرت در این فکر بودند که این هزاران صفت شخصیت را در یک طبقهبندی رضایتبخش سازمان دهی کنند که مورد استفاده روانشناسان در شغلشان برای درازمدت قرار گیرد. این موضوع،روانشناسان شخصیت را در بیش از 70 سال به خود مشغول کرده است.

آلپورت و ادوبرت سعی کردند فهرستی را که گردآوری کرده بودند به نظم درآورند. آلپورت و ادوبرت چهار طبقه اصلی را شناسایی کردند:

  • اولین طبقه شامل گرایش های شخصیتی و کلیشیوه های باثبات و پایدار سازگاری فرد با محیطش (مانند اجتماعی بودن،پرخاشگری و ترسویی) می شود.
  • دومین طبقه شامل حالات، خلق و فعالیتهای زودگذر (مانند ترس ،شادی و سرافرازی) می شود.
  • سومین طبقه تا حد زیادی در برگیرنده قضاوت های ارزشی درباره رفتار و آبروی شخصی (مانند عالی لایق تقدیر،عصبانی) می شود.
  • آخرین طبقه شامل ویژگیهای جسمیتوانایی ها و استعدادها و سایر اصطلاحاتی که این معادله بیانگر آن است که جنبههای توصیفی شخصیت حاصل آثار متقابل محیط و فطرت آدمی بر یکدیگر است. آیزنک سهم عوامل زیستی و ارثی را در خصوصیات شخصیتی 3/2 عوامل محیطی می داند. البته آیزنک عقیده دارد آنچه از طریق توارث تعیین می شود آمادگی برای کاری با رفتاری در موقعیت خاصی است.

مفهوم شخصیت، تعاریف و گستره آن

مفهوم شخصیت در روانشناسی یک مفهوم رایج و معمول و درعین حال پیچیده است. کاربرد عامیانه شخصیت به حد یک مفهوم مطلوب در دیدگاه فرد تنزل یافته است. در حالی که مفهوم علمی آن به طوری مورد مناقشه است که تمام تعاریف شخصیت سعی دارند نارسایی مفهوم آن را جبران کن. تنوع نظرات در حیطه شخصیت به حدی گسترده است که تعاریف بسیار زیادی از شخصیت ارائه شده است. هر انسان آمیزه ای از سه ویژگی نوعی،فرهنگی و فردی را در خود دارد و مجموعاّ کلیت منحصربه فردی را تشکیل می دهد که مورد توجه و امعان نظر روانشناسی شخصیت است. کلیت مفهوم و به همین لحاظ پیچیدگی آن،موجب شده است که واژه شخصیت به شیوه های مختلفی تعریف شود. آلپورت دراین باره به گردآوری و ذکر پنجاه تعریف متفاوت پرداخته است. این تفاوت ها طبعاً به اصل موضوع شخصیت مربوط نیست بلکه به مفهومی ارتباط دارد که از آن ساخته اند. برخی به جنبه های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی شخصیت، برخی به عکس العمل های رفتاری و رفتارهای مشهود برخی به فرآیندهای ناهشیار رفتار آدمی و برخی به ارتباط های متقابل افراد با یکدیگر و نقش هایی که در جامعه بازی می کنند توجه نموده و شخصیت را بر همان مبنا تعریف کرده اند. بنابراین دامنه تعاریف از فرآیند درونی ارگانیسم تا رفتارهای مشهود ناشی از تعامل افراد در نوسان است. اما شخصیت در مفهوم کلی خود باید شامل،قواعد مربوط به کنش های منحصربه فرد افراد و قواعد مشترک بین آن ها، جنبه های پایدار و تغییر ناپذیر کنش انسان و جنبه ناپایدار و تغییرپذیر آن، جنبه شناختی(فرایند های تفکر)، جنبه های عاطفی(هیجانات) و جنبه های رفتاری فرد باشد. همین امر موجب می شود که ارائه تعریف جامعی که مورد توافق همه اندیشمندان در زمینه روانشناسی شخصیت باشد غیرممکن می شود. ...

...

پیشینه پژوهش پنج عامل بزرگ شخصیت

2- 3- 1- پیشینه داخلی

نادی و سجادیان در پژوهشی تحت عنوان بررسی تحلیل مسیر رابطه بین ویژگی های شخصیتی و وابستگی به اینترنت با کیفیت زندگی کاربران کافی نت های شهر اصفهان، 300 نفر را با روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی چند مرحله ای مورد بررسی قرار دادند. نتایج حاکی از آن است که بین وابستگی به اینترنت و بعد کیفیت اجتماعی رابطه منفی و معناداری وجود داشت و از میان ویژگی های شخصیتی ابعاد برون گرایی، وظیفه شناسی و خوشایندی با وابستگی به اینترنت اربطه منفی و معناداری بهدست آمده است. به طور کلی بین ویزگی های شخصیتی و وابستگی به اینترنت با کیفیت زندگی رابطه وجود داشت.

در پژوهش دیگر نصر اصفهانی و اعتمادی عنوان بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی با هوش معنوی و کیفیت زنذگی در دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی، 100 دختر و 100 پسر دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی 89 - 88 را مورد بررسی قرار دادند. یافته ها نشان داد که هوش معنوی و همچنین کیفیت زندگی با ابعاد شخصیتی برون گرایی، دلپذیر بودن، وجدان گرایی و تجربه پذیری رابطه مثبت معنادار و با روان نژندگرایی رابطه منفی معناداری داشت.از بین ویژگی های شخصیتی سه ویژگی برون گرایی، دلپذیر بودن، روان نژندگرایی توانستند حدود 20 درصد از واریانس هوش معنوی را تبیین کنند. همچنین دو ویژگی روان نژندگرایی و وجدان گرایی نیزتوانستند حدود 41 درصد واریانس کیفیت زندگی را تبیین نمایند. همچنین روابط مشاهده شده بین کیفیت زندگی و ویژگی های شخصیتی این مساله را نشان می دهد که افراد با کیفیت زندگی بالاتر می توانند روابط بین فردی سالم تر و موفق تری برقرار نموده و رضایت دیگران را جلب نمایند.

همچنین صفوی، صمدی و محمودی در پژوهشی با عنوان بررسی خود پنداره و ارتباط آن با کیفیت زندگی مبتلایان دیابت نوع دو، 280 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان امام خمینی (ره) شهر اردبیل به روش تصادفی ساده را مور بررسی قرار دادند. نتایج نشانداد که بیشتر بیماران سطح خودپنداره (98 نفر، 5/34%)، کیفیت زندگی (123 نفر، 9/43%) پایینی داشتند. نتایج حاصل از آزمون کای دو و ضریب همبستگی پیرسون (0.91=r) نشان داد که بین خودپنداره و کیفیت زندگی مبتلایان به دیابت نوع دو ارتباط آماری معنی داری وجود دارد. با توجه به یافته های حاصل از این مطالعه، خودپنداره و کیفیت زندگی ارتباط مستقیمی دارند.

همینطور اصغری نکاح، مشهدی و حیدری پور در تحقیق با عنوان رابطه هوش هیجانی، کیفیت زندگی و ویژگی های شخصیتی با سلامت روان در افراد با معلولیت (ناتوانی) جسمی حرکتی، تعداد 60 نفر (30 دختر و 30 پسر) از میان معلولین جسمی حرکتی مجتمع نیکوکاری آموزشی توان یابان مشهد را مورد پژوهش قرار دادند. تحلیل داده ها نشان داد که ویژگی های شخصیتی و کیفیت زندگی با چهار بعد سلامت روان همبستگی مثبت و معناداری دارند در حالی که بین مؤلفه های هوش هیجانی با سلامت روان همبستگی معناداری وجود ندارد، همچنین بین مؤلفه های ویژگی های شخصیتی و کیفیت زندگی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد و بین مؤلفه های هوش هیجانی با ویژگی های شخصیت و کیفیت زندگی همبستگی منفی است و معنادار نمی باشد. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که ویژگی های شخصیت و کیفیت زندگی متغیرهای تبیین کننده واریانس و پیش بین سلامت روان هستند. نتایج حاکی از آن بود کهویژگی های شخصیت و مؤلفه های آن و نیز کیفیت زندگی با مؤلفه های سلامت روان رابطه ای مستقیم داشته و قادر به پیش بینی آن می باشند. ...

...

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید